چکیده ای گویا از«اندیشه های بنیادین اسلامی» از زبان مطهریِ زمان + مطالعه آنلاین
گروه معارف - رجانیوز: مطالعه و تحصیل علم، از جمله مسائلی است که در سخنان پیشوایان دین واجب و ضروری شمرده شده است. خصوصا بینش و بصیرت مبتنی بر علوم غنی دینی در عصر امروز که عصر جنگ تمدن ها است ضروری تر شمرده می شود. تحصیل علوم دینی و علوم دیگری که مبتنی بر علوم دینی بنا شده باشد برای سعادت فردی و اجتماعی هر فرد، امر بسیار مهمی تلقی می شود.اما پایین بودن سرانه مطالعه در کشور ایجاد نگرانی می کند چرا که حذف کتاب و مطالعه از فعالیت های روزمره ، خصوصا حذف مطالعه مبانی اعتقادی که بنا است تمامی امور بر آن مبنا ساخته، سنجیده و مورد توجه قرار بگیرد؛ تکمیل پروژه تهاجم فرهنگی است.
در این راستا به معرفی یک کتاب بسیار مفید با نام «چکیده ای از اندیشه های بنیادین اسلامی» از علامه مصباح یزدی می پردازیم:
این كتاب برگرفته از مجموعه سخنرانى هاى آیت الله مصباح یزدی در كشور لبنان است كه به زبان عربى ايراد شده و به قلم آقاى حسين على عربى به فارسى ترجمه و به دست آقاى محمدمهدى نادرى قمى به صورت كتاب تدوين يافته است. انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمينى(ره) اين كتاب را در بهار 1380 با شمارگان 3000 نسخه به طبع رسانده است.
اين سخنرانى ها در مهرماه 1378 در لبنان و در جمع گروهى از فرهيختگان ايراد گرديده و حاوى گزيده اى از مباحث هستى شناسى، معرفت شناسى، انسان شناسى، فلسفه حقوق، فلسفه اخلاق و فلسفه سياست است، كه بنيادهاى معارف اسلامى را تشكيل مى دهند. تفصيل اين مباحث شش گانه در مجموعه اى با نام سلسله دروس انديشه هاى بنيادين اسلامى، به سعى شاگردان استاد در مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمينى(رحمه الله) نگاشته است، و انتشارات مؤسسه چاپ و نشر آن را بر عهده گرفته است.
البته چند سخنرانى متفرقه نيز در مجامع عمومى لبنان ايراد شده كه به ضميمه سخنرانى هاى فوق در كتاب آمده است. با اين ترتيب سخنرانى هاى مندرج در كتاب به صورت پانزده گفتار تدوين شده كه يازده گفتار آن، سخنرانى هاى استاد در مورد انديشه هاى بنيادين اسلام است و چهار گفتار برگرفته از سخنرانى هاى ايشان در مجامع عمومى مردم مى باشد. عناوين اين گفتارها از قرار ذيل است:
گفتار نخست: نقش اساسى برخى معارف در تكامل انسان;
گفتار دوم: مرورى بر برخى مبانى معرفت شناسى;
در بخشی از این گفتار به مسئله مهم عقل و معرفت یقینی، وحی و الهام، تطابق و تعارض حکم عقل و شرع پرداخته شده است.
گفتار سوم: معرفت دينى و پلوراليسم;
قبض و بسط معرفت دینی، قرائت های مختلف از دین و نقد آن، دیدگاه های پوزیتیویستی تنها بخشی از مسائل مهم مطرح شده در این بخش است.
گفتار چهارم: اعتبارى يا حقيقى بودن ارزش هاى اخلاقى;
گفتار پنجم: عقل و دين;
در این بخش تعریف دین و رابطه بین عقل و دین هم بررسی شده است.
گفتار ششم: كمال نهايى انسان و موانع آن;
گفتار هفتم: افراط و تفريط ها در تعيين مسير كمال انسان;
گفتار هشتم: تأملى در ارزش اخلاقى و ارزش حقوقى;
گفتارنهم: مقايسه اى ميان برخى مبانى فكرى اسلام و غرب;
تقسیم فرهنگ به الهی و الحادی و بررسی تفاوت دو دیدگاه در نگاه به انسان، ارزش ها، هستی و ... در این بخش مورد مداقه قرار گرفته است.
گفتار دهم: نظام سياسى و حكومت از منظر اسلام و غرب;
بررسی دیدگاه های سیاسی اسلام و غرب و تبیین نظریه ولایت فقیه بخشی از مباحث این بخش است.
گفتار يازدهم: چكيده ده گفتار پيشين.
عناوين گفتارهاى ضميمه از اين قرار است:
گفتار دوازدهم: نعمت انقلاب اسلامى و وظيفه شكرگزارى;
گفتار سيزدهم: دو پرسش در باب سكولاريسم و ثبات و تغيّر در دين;
گفتار چهاردهم: چند تفاوت اساسى فرهنگ اسلام و غرب;
گفتار پانزدهم: جهاد فرهنگى.
مطالعه اين كتاب موجز و گويا به كسانى كه علاقه مند آشنايى با انديشه هاى بنيادين اسلامى هستند، ولى فرصت كافى براى مطالعه كتاب هاى تخصصى و مفصل در اين زمينه را ندارند، توصيه مى شود.
- مطالعه آنلاین کتابِ «چکیده ای از اندیشه های بنیادین اسلامی» با کلیک بر قسمت آبی رنگ.
نظرات شما عزیزان:
موضوعات مرتبط: علمیاجتماعیمتفرقه
برچسبها: پاتوق پرتقالیاندیشه های بنیادین اسلامیمطهریکتابمطالعهآنلاین